Met je oma op de Tovertafel

Met je oma op de Tovertafel

Met je oma op de Tovertafel

Op zaterdagmiddag 27 mei a.s. spelen ze samen op de nieuwe Tovertafel: de bewoners van Zorghuys Vellerveste, hun kleinkinderen en achterkleinkinderen. De Tovertafel helpt de ouderen, die dementie hebben, om langer actief te blijven.

De Tovertafel is een kastje dat boven de tafel hangt en daarop lichtanimaties projecteert. De projecties op tafel zijn interactief, wat betekent dat ze reageren op hand- en armbewegingen van ouderen met dementie. Zo kun je bijvoorbeeld blaadjes van tafel vegen of een balletje overtikken.

Hartverwarmend
De reacties op de Tovertafel zijn lovend en de uitwerking ervan op ouderen met dementie is bijzonder te noemen. ‘Het is hartverwarmend als je ziet hoe kinderen en kleinkinderen weer contact maken met hun moeder of oma met wie het gesprek al jarenlang stokt’, zei Hester Anderiesen Le Riche, bedenker van de Tovertafel, onlangs in de Volkskrant (VK, Wetenschap, 20-4-2017).
Op 27 mei vieren de bewoners van Zorghuys Vellerveste de aanschaf van de Tovertafel samen met hun klein- en achterkleinkinderen. Allereerst is er een demonstratie met bewoners onder leiding van medewerker Mariska van de Berg. Aansluitend mogen de (achter)kleinkinderen de tafel uitproberen, samen met hun opa of oma.

Fondsen
De Tovertafel heeft meerdere ophangpunten en zal in Vellerveste afwisselend op beide woonkamers worden ingezet. De aanschaf is mogelijk dankzij drie fondsen: Stichting Voorzorg Utrecht, het Regina van Geuns Fonds en Stichting Welzijn Senioren.
Namens Stichting Voorzorg Utrecht geeft Ria Lubbers een toelichting: ‘Ons bestuur wilde de aanschaf van de Tovertafel van harte ondersteunen, omdat de spellen erg uitnodigend zijn om te doen en een reactie vraagt van ouderen met dementie, waardoor hun welbevinden verbetert. De ouderen krijgen ook gemakkelijker contact en het verbindt generaties, want kinderen en kleinkinderen kunnen meespelen.’ Ze hoopt er op 27 mei bij te zijn om zelf te zien hoe de Tovertafel werkt.

Over Vellerveste
Zorghuys Vellerveste hoort bij Agathos, onderdeel van Lelie zorggroep. Lelie zorggroep biedt zorg- en hulpverlening aan iedereen die dat nodig heeft. Dagelijks werken we met veel gemotiveerde medewerkers aan ouderenzorg, thuiszorg, begeleiding, behandeling en hulpverlening. We doen dat van harte, vanuit een christelijke levensovertuiging. Lelie zorggroep bundelt de krachten van Agathos, Curadomi en Lelie zorggroep wonen, zorg en welzijn.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.