Wees jezelf! Hoe dan?!

Wees jezelf! Hoe dan?!

Wees jezelf! Hoe dan?!

‘Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen’, zegt Loesje. En als je ‘wees jezelf’ intikt op Google, krijg je allerlei tips die je zo thuis aan de muur kunt hangen. Maar daarmee ben je er nog niet. Is het dan een loze kreet: wees jezelf? Of zit er toch iets in? Belia Verdouw - Intensief Ambulant Hulpverlener bij Agathos - denkt met ons mee over hoe je zo goed mogelijk jezelf kunt zijn. Goed om te lezen aan het begin van het nieuwe jaar!

We willen allemaal onszelf zijn. Dichtbij onszelf blijven. Authentiek zijn. Dat wordt ook gestimuleerd in onze westerse cultuur. Doe wat je leuk vindt. Wat bij je past. Waar je gelukkig van wordt. Maar de praktijk is nogal eens weerbarstig. Het leven is niet maakbaar. Wat zou je dan toch kunnen doen om zoveel mogelijk jezelf te blijven of wat meer jezelf te worden?

Wees jezelf: wat is het niet?
Soms wordt het ‘jezelf zijn’ uitgelegd als zou je een vrijbrief hebben om alleen te doen wat je leuk vindt en daarbij onbegrensd je mening en je gevoelens te uiten, ook al zou een ander daar last van kunnen hebben.
Dit is het dus niet:
* Jezelf zijn gebruiken als excuus: ik houd nu eenmaal niet van opruimen, dus laat maar, die rommel.
Het hoort er in het leven bij dat we ook dingen moeten doen die we minder leuk vinden of waar we minder goed in zijn.
* Jezelf zijn ten koste van anderen: als ik boos ben, dan gooi ik er van alles uit, dat vind een ander misschien niet leuk, maar dan ben ik het wel kwijt.
‘Wees jezelf’, maar wel in verbinding met anderen!

Wees jezelf: wat is het wel?
Bij Lelie zorggroep geloven we dat God ons als mensen uniek gemaakt heeft. Er is geen mens of kind hetzelfde. En ieder mens heeft talenten, grote of kleine, zichtbare of meer onzichtbare.
* Jezelf zijn betekent dat je jezelf aanvaardt met je talenten en je zwakheden. Dat je niet probeert een ander te zijn, die in jouw ogen misschien mooiere eigenschappen heeft.
* Jezelf zijn is ook: bij jezelf blijven. Je emoties voelen, je grenzen voelen en die niet negeren.
Door allerlei omstandigheden kan het gebeuren dat je het moeilijk vindt om jezelf te zijn. Door wat je vroeger hebt meegemaakt. Of door het zelfbeeld dat je in de loop der jaren hebt ontwikkeld. Of je bent door de hectiek van het leven jezelf kwijtgeraakt. Wat wil je nu zelf? En hoe ga je om met de eisen die het leven stelt?

Wees jezelf: praktische tips
Hoe kun je dit nu in de praktijk brengen: jezelf zijn? Wat doe je dan? En wat niet?
* Weet van jezelf waar jouw kwaliteiten liggen. Waardeer deze en gebruik ze. In je werk, in je hobby’s, in je gezin, bij familie en vrienden.
* Bedenk eens wat activiteiten of onderwerpen zijn waar jij blij van wordt of die je interessant vindt. Het is goed mogelijk dat daar jouw talenten liggen.
* Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen heeft zijn of haar sterke en zwakke kanten. We zijn vaak geneigd de sterke kanten van een ander groter te maken en die van onszelf kleiner.
* Wees je bewust van je grenzen en geef deze aan. Je mag hard werken, veel voor anderen doen, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van jezelf en je gezondheid.
* Vraag hulp en steun als er omstandigheden zijn waarin je vastloopt en waarin je jezelf steeds meer kwijtraakt en je depressief raakt of burn-out.

Hoe kun je een ander helpen zichzelf te zijn?
Een ander (je partner, je buurvrouw, je broer) kan soms heel anders zijn dan jij. Hoe kun je die ander dan toch de ruimte geven zichzelf te zijn?
* Probeer niet te oordelen over het gedrag van een ander of over zijn of haar situatie. De ander is anders en reageert ook anders op situaties dan jij zou doen. Dat kan juist ook iets moois zijn.
* Als je een ander kunt accepteren zoals diegene is, creëer je voor hem of haar een veilige situatie, die ervoor zorgt dat hij of zij zichzelf kan zijn. Dat is ook belangrijk in de opvoeding van kinderen.  Verwacht niet van een kind wat hij of zij (nog) niet kan, maar kijk naar wat hij of zij wél kan.
* Luister naar de ander, zodat deze zich gehoord voelt. En vraag door op dingen die je niet begrijpt.
In mijn werk ben ik vaak verrast door het ‘anders-zijn’ van anderen. Ik heb het leren waarderen en het hielp mij om breder te kijken dan hoe ik zelf de wereld zie.

Lelie zorggroep verwijst naar lelies: veelkleurige bloemen die prachtig gemaakt zijn. Alle bloembaadjes zijn verschillend, allemaal uniek. Net als wij.
‘Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen!’

Dit stuk is geschreven door Belia Verdouw - Intensief Ambulant Hulpverlener bij Agathos - en komt uit het Lelie magazine dat in december 2019 verscheen.
Klik hier om door dit Lelie magazine te bladeren. Klik hier om het meest recente Lelie magazine gratis aan te vragen.

Ook werken bij Lelie zorggroep? Kijk hier of er een vacature is die bij je past.

 

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij